‘Samenwerking en aanpassingsvermogen is key’
24 Oktober 2019
Interview met Geert Potjewijd, juryvoorzitter DILA 2019/2020 door Vincent Koorstra
Vakmanschap is het thema van de DILA 2019/2020. Wat versta jij daaronder?
Vakmanschap vertaalt zich in de kwaliteit van dienstverlening aan de opdrachtgever. Dat kent verschillende aspecten. Gedegen juridische kennis is daar onderdeel van, zowel bij De Brauw als bij onafhankelijke juristen, dat spreekt voor zich. Maar essentieel is ook oog voor de bredere dienstverlening. Geef je de opdrachtgever richting? Het is van groot belang je ogen te openen voor de verwachtingen van de cliënt. Zorg dat je advies niet te lang is en niet te technisch.
Kwaliteit lever je als jurist ook door te kijken naar waar je goed in bent en dat te vertalen naar de cliënt. Als onafhankelijke juristen heb je een geweldige kans zelf te kiezen waar je interesse naar uitgaat en je daarin te verdiepen. Dat kan gaan om expertises of sectoren als IT en energie, maar ook om een product. Een mooi voorbeeld daarvan is Maurits Fornier die zich heeft gespecialiseerd in legal design. Daarnaast heeft je cliënt een grote behoefte aan voorspelbaarheid qua kosten en duur van de opdracht. Daar moet je op inspelen als advocatenkantoor én als onafhankelijke jurist.
Hoe is jouw ervaring met onafhankelijke juristen?
In de flexpool van De Brauw zitten zo’n 150 onafhankelijke juristen die wij regelmatig inschakelen. Dat zijn juristen in alle soorten en maten, met verschillende expertises en vaardigheden. Het is voor ons noodzakelijk de kwaliteit scherp in de gaten te houden. Daarom houden we interne reviews en wordt er altijd feedback opgehaald. Een succesvolle onafhankelijke jurist in onze flexpool is iemand op wie je kan bouwen. Dat gaat dan om vertrouwen in de juridisch inhoudelijke kwaliteit, het begrijpen van de context waarin je werkt en de capaciteit om in teamverband te werken. De toegevoegde waarde van een groot kantoor als De Brauw is juist die samenwerking, we willen geen silo’s. Dat vergt goede sociale skills en flexibiliteit van de onafhankelijke juristen. Bij vragen als: ‘Gaan we procederen?’, ‘Maken we een kort geding aanhangig?’, ‘Is deze informatie koersgevoelig?’, zoeken we naar input op alle niveaus, van junior associates tot partners. Ook onze flexpool juristen worden om hun input gevraagd. Samenwerking en aanpassingsvermogen is key!
Waar ga je extra op letten als jurylid?
De aandacht die juristen hebben voor de eigen ontwikkeling vind ik belangrijk. Er is een snelle ontwikkeling gaande in de juridische dienstverlening, onder meer door inzet van technologie. Ik zal kijken of iemand bereid is stappen te zetten buiten de gebaande paden.
Ik maak me zorgen over juristen die vanaf hun 30e hetzelfde doen. En ook een 40er moet zorgen dat zijn kennis en skills nog zeker 20 jaar relevant blijven.
Dan kom ik weer terug bij mijn eerste punt, niet alleen de inhoud is van belang, ook de vorm. De verandering en versnelling die legal tech meebrengt, raakt de hele juridische markt. Aanpassingsvermogen en innovatie zijn noodzakelijk om te overleven in deze markt. Dat betekent ook dat je kritisch moet kijken naar je business en je zorgvuldig je portfolio van werk moet monitoren en eventueel bijsturen. Het vergt moed en discipline om uit jezelf te zeggen, ik ga het anders aanpakken. Daar ga ik op letten en dat zou ik willen aanmoedigen!
Geert Potjewijd is Managing Partner van De Brauw Blackstone Westbroek.