‘De toets voor een onafhankelijke jurist is: zou ik hem/haar opnieuw inhuren?’

28 November 2019

Interview met Dries Lagerberg, jurylid DILA 2019/2020 door Vincent Koorstra

Dries Lagerberg

Vakmanschap is het thema van de DILA 2019/2020. Wat versta jij daaronder? 

Dat vind ik een lastige vraag, omdat er geen eenduidig antwoord op te geven is. Het hangt af van de functie waarvoor je iemand nodig hebt. Als ik naar mijn eigen afdeling kijk dan is er ook niet 1 definitie te geven van vakmanschap. Natuurlijk moet je een goede jurist zijn. Een specialist moet uiteraard goede vakinhoudelijke kennis hebben, maar niet voor iedere functie heb je een specialist nodig. Goede competenties zijn vaak net zo belangrijk. Uiteindelijk gaat het om de fit met de functie en de organisatie. Ben je in staat om snel mee te kunnen draaien? Hoe sneller iemand zich kan aanpassen aan de omgeving, hoe prettiger voor de opdrachtgever. Belangrijk is dat je snel je weg vindt bij de business en past in het team. Daarom moet je investeren in het onderdeel worden van de organisatie waar je werkt. Ga naar team-meetings, borrels, etc., en vraag niet meteen of je die uren kan schrijven. Investeren hoort bij het ondernemen. Ook moet je in jezelf investeren door de inhoud van je vak bij te houden en dat zichtbaar te maken voor opdrachtgevers. Dan denk ik bijvoorbeeld aan het volgen van een Grotius opleiding. Investeren in jezelf en de relatie met je opdrachtgever kan door een opleiding te volgen, maar ook door proactief kennis te delen met je (tijdelijke) collega’s en mensen op te leiden. Ook vind ik het sterk als een onafhankelijke jurist zegt: “hier moet je mij niet voor vragen”. Aangeven waar je geen waarde kan toevoegen, ook dat is goed ondernemerschap. Uiteindelijk is dé toets voor een onafhankelijke jurist: zou ik hem of haar opnieuw inhuren?

Hoe is jouw ervaring met onafhankelijke juristen?

Ze zijn onmisbaar! Een flexibele schil is voor ons noodzakelijk om tijdelijk specialistische kennis in huis te kunnen halen of tijdelijke vervanging van onze eigen mensen te kunnen regelen. Omdat ze wel vaak voor een langere periode werkzaam zijn bij de organisatie, zou ik een onafhankelijke jurist – net als een vaste kracht – nooit inhuren zonder eerst een gesprek met hem of haar te voeren. Daarbij schakelen we in beginsel alleen zelfstandige professionals in die we ook zouden aannemen. Naast de relevante kennis is de fit met het team en de organisatie van doorslaggevend belang. 

Mijn ervaring met onafhankelijke juristen is heel goed: ze zijn discreet, werken goed en zijn snel in staat waarde toe te voegen. Wat we meer structureel zouden kunnen doen is om aan het einde van de opdracht aan de onafhankelijke juristen te vragen wat we beter zouden kunnen doen. 

Waar ga je extra op letten als jurylid?

Het is voor mij belangrijk dat ik het gevoel heb een reëel beeld te krijgen van een persoon. Dus ook, wat zijn je ontwikkelpunten? Geef je na een opdracht aan wat beter had gekund? Het kan niet zo zijn dat altijd álles goed gaat. Waar ik dus op ga letten is of je een evenwichtig verhaal vertelt.

Ook zal ik aandachtig kijken naar onderscheidend vermogen. Waar aan draag je meer bij dan verwacht en overtref je de verwachtingen. 

Dries Lagerberg is Head Legal Retail Banking bij Rabobank

Previous
Previous

‘Uiteindelijk draait het om execution’

Next
Next

‘Zorg goed voor je klant én voor jezelf’