Als DILA winnaar was ik goed zichtbaar voor de leden van het Netwerk

18 November 2016

Interview met Terence Samson, winnaar DILA 2014

Weet je nog waar je was op de dag dat je genomineerd werd?

Terence Samsom

Waar ik was toen ik werd genomineerd, weet ik niet meer precies, maar ik weet nog wel dat ik verbaasd was over mijn nominatie voor de DILA Award in 2014. Tot op de dag van vandaag weet ik niet wie mij toen genomineerd heeft.

Wat vond je positief aan je deelname aan de DILA-verkiezing?

Ik kreeg vrij snel na het winnen van de DILA in 2014 een opdracht, die via-via uit het Netwerk Ondernemende Juristen voortkwam. Ik was als winnaar natuurlijk heel zichtbaar voor de andere leden van het Netwerk, en dat wekt vertrouwen. Juist het vertrouwen kan best moeilijk zijn als je iemand voorstelt bij je opdrachtgever. Hoeveel weet je nou echt van elkaar? Gaat diegene het niet verpesten? Als je dan kunt verwijzen naar een Award, wekt dat vertrouwen.

Wat ik ook erg leuk vond aan de DILA-verkiezing, was het maken van een case en de discussies daarover. Ik ben nooit zo bezig met mijn concurrentie, maar op deze manier kreeg ik wel een beter beeld van hoe anderen hun dingen doen, het geeft je een soort benchmark.

 Wat is jouw beeld van responsiveness in het licht van zelfstandig ondernemerschap?

Responsiveness heeft voor mij een commercieel en een inhoudelijk aspect. Commercieel is het snel, adequaat handelen, duidelijk communiceren, verwachtingen managen en klaarstaan voor je opdrachtgever. Om juridisch inhoudelijk effectief te werken kan het raadzaam zijn om niet alle hierboven genoemde aspecten altijd voorrang te geven. Bij een opdracht komen er altijd allerlei vragen voorbij. Als je daar te responsive op reageert, kun je veel tijd besteden aan dingen die er uiteindelijk niet toe doen. Dus soms kan het beter zijn om niet direct te reageren, je af te vragen of dit wel echt de vraag is en naar de context te kijken. Daar help je je klant soms veel beter mee. Ik denk dat je als interimmer, als je net bent begonnen aan een opdracht, ook zo snel mogelijk inzicht moet ontwikkelen of het uitzoeken van bepaalde vragen wel relevant is voor de rol waarvoor je wordt ingehuurd. Soms ben ik dan juist heel responsive door te zeggen dat het niet handig is om ergens mijn tijd aan te besteden.

Previous
Previous

Als ik een jurist inhuur zoek ik handjes, maar er moet wel een hoofd en een hart aan zitten

Next
Next

Mijn laatste finale was voor een kleurwedstrijd toen ik 6 was…