‘Uiteindelijk draait het om execution’

Klaas EveleinInterview met Klaas Evelein, jurylid DILA 2019/2020 door Vincent Koorstra

Vakmanschap is het thema van de DILA 2019/2020. Wat versta jij daaronder?

Vakmanschap is voor mij de combinatie van kennis en ervaring. Ik ga er van uit dat je als jurist je kennis bijhoudt, dat is de basis. Dat is een grotere uitdaging voor zelfstandige juristen, die hebben uiteraard niet de resources van een grote organisatie. Maar vervolgens draait het om execution, hoe lever je werk op een goede manier aan aan je opdrachtgever. Wat goed leveren is, verschilt per opdrachtgever. De ene opdrachtgever wil een mooi uitgewerkte notitie, de andere wil een kort telefoontje. Een vakman of -vrouw speelt daar op in. Bij goede executie hoort ook accountability. Niet alleen moet je je werk goed doen, ook is het belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen. Dat kan bijvoorbeeld inhouden dat je niet alleen een advies opstelt maar er ook voor zorgt dat het advies goed landt in de business en zonodig navraagt doet. Een ander voorbeeld: elk najaar doen we voor de afdeling Food Solutions in de Benelux een grote contract review. Een onafhankelijke jurist met ervaring kan zelf schakelen met de business en kan zo het vaste juridische team werk uit handen nemen omdat zij er ook op kunnen vertrouwen dat het goed gebeurt.

Hoe is jouw ervaring met onafhankelijke juristen?

Wij schakelen steeds vaker externe hulp in. De werkzaamheden van de juridische afdeling groeien, maar de fte blijven gelijk. Vroeger gingen we voor alles naar een traditioneel advocatenkantoor. Daar kwamen later ook de boutique kantoren bij. Nu kloppen we alleen nog aan bij een advocatenkantoor als de vraag complex is en we 110 procent zeker willen zijn en schakelen we ook onafhankelijke juristen in. Dat gebeurt in geval van langere verloven, maar ook steeds meer voor andere werkzaamheden. Dat betreft dan vooral werk waarvoor geen hele diepgaande kennis van de organisatie nodig is, maar wel inhoudelijke expertise. Dat gaat naar volle tevredenheid. De frisse blik die onafhankelijke juristen meenemen, is heel prettig. Dat kan resulteren in betere templates of een praktischer aanpak. Wel kost het wat tijd om Unilever als organisatie te leren kennen, alleen al door de enorme hoeveelheid afkortingen die wij gebruiken. Desondanks zijn mijn ervaringen heel positief. Als wij wat tijd nemen om iemand wegwijs te maken in de organisatie, dan zien we dat een persoon met kennis en ervaring vervolgens zorgt voor een goede executie.
Wees je als onafhankelijke jurist bewust van het belang van het snel leren kennen van een organisatie en het bouwen van relaties. Stel in het begin vooral veel vragen. Dat kost even tijd, maar loont op de lange termijn. Het is een natuurlijke impuls om meteen je toegevoegde waarde te willen laten zien. Maar als je vragen hebt, stel ze! Iedereen heeft altijd wel tijd om samen een kopje koffie te drinken.

Waar ga je extra op letten als jurylid?

De markt voor onafhankelijke juristen is een groeiende markt, ook qua aanbod.
Daarom zal ik extra letten op onderscheidend vermogen. Iedereen is “hands on” en heeft een mooi cv, maar wat maakt jou bijzonder? Ook zal ik kijken naar hoe jij je kennis up to date houdt. Verder vind ik belangrijk dat je weet wat je kan, maar ook dat je weet wat je niet kan. Zorg dat je een goed beeld hebt van wat je kennis is en wees daar eerlijk over. Je kan niet van elk rechtsgebied verstand hebben, arbeidsrecht, fiscaal recht, etc. Je CV moet een goede weerspiegeling zijn van wie je bent en wat je kan. Je kan jezelf wel ergens naar binnen bluffen, maar je wilt vooral een duurzame relatie bouwen. Dan is vertrouwen onmisbaar. Een opdrachtgever zal je dan ook eerder opnemen in zijn of haar netwerk.

Klaas Evelein is Global General Counsel Foods bij Unilever.